Cinta Seribu Tangisan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Selamat petang warga-warga blog. Ohho.
Hari ni Mia nak kongsikan cerita lama yang Mia terjumpa dalam salah satu majalah
yang telah berkurun lama didalam almari. Majalah zaman Mia sekolah lagi tau!
Cerita yang Mia nak kongsikan ni mungkin korang
pernah terbaca kat mana-mana, tapi suka hati sayalah kalau nak kongsikan jugak . Ahha.
Oke. Dalam cerita ni adela sikit Mia ubah ayat-ayatnya biar gempak macam
lagu ayat-ayat cinta dari Rossa tu. Apapun segala cerita yang ada kat bawah ni
hanyalah photocopy semata-mata dan ada kena mengena dengan yang hidup. Ahha . :p
selamat membaca! :D

Al-kisah bermula .. .. ...

Dalam kesuraman ultralembayung, ketika bulan menumpahkan cahaya
dikaki langit khirmizi, tiba-tiba aku terkenang nostalgia lama yang kita palikkan bersama.
Kehadiranmu bersama molekul-molekul natrium hidrosida menerjang segala kekusuran yang
membelit tali usus dan pancreasku.

Dan kehadiranmu mengajar aku erti rindu, gelora dan shahdu. Kau juga
mengajar aku erti cinta, singa laut, beruang kutub,kambing salji, laicikang dan mee sup.

Kala itu kita bagaikan Yusri dan Erra, kau dan aku bagaikan
Zuragon dan Siti dalam senario xx yang tak dapat dipisahkan. Malangnya hubungan
yang mendapat liputan meluas hingga ke planet pluto itu telah mengundang kekecewaan seluruh penoreh
getah dihutan belantara, Kau pergi jua untuk bersama si dia ketika filem
Dealova baru nak ditayangkan. Sesungguhnya semua ini terjadi gara-gara penebangan pokok
balak secara besar-besaran di Negara Pasir Dua Butir.
Pemergianmu itu membuat aku mengidap penyakit resdung dan jangkitan ifluenza. Ketiadaanmu
itu memaksa aku memakai helmet setiap hari sebagai langkah keselamatan.

Aku sendiri tidak percaya dengan apa yang telah berlaku.
Aku bagaikan tergelincir dari obit bumi apabila graviti tidak lagi berfungsi terhadapku.
Setelah aku tersungkur dalam penantian yang berlarutan hingga ke rubber set, seluruh
perjalanan hidupku menjadi gelap gelita seperti di dalam gua batu kapur yang
hanya ditemani stalaktit dan stalagmite.

Vila cinta yang kita bina dari makgat basikal akhirnya musnah akhirnya
apabila kau berpaling tadah tanpa melihat satu per empat belah mata pun. Ternyata kau
telah berubah setelah sidia muncul dalam hidupmu tanpa aku menduga.
Akhirnya aku sering lari setempat bila terserempak denganmu. Sejak itu
aku sering keseorangan, berbual dengan pokok durian. Kadang-kadang
aku mengikat botol kicap pada tiang rumah agar nampak lebih cantik.
Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenang dirimu yang kini bahagia bersamanya.
Aku cuba bermain masak-masak sambil menyanyi lagu enjit enjit semut untuk melupakanmu.
Namun aku tidak berdaya kerana jasadmu sentiasa di mataku.
Aku cuba sedaya upaya untuk menafikan perasaan kasih sayang yang kian
berputik terhadapmu. Lalu, aku membakar mesin basuh dan membelasah empat ekor
ayam jiranku, menandakan rasa sesalku atas apa yang telah berlaku dan sememangnya
aku bersalah.

Kenapa ? Mengapa semua ini terjadi ?
Mengapa setelah kau mencuri hatiku, kemudian kau gadaikannya di kedai Habib Jewels.
Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni simen yang kau timpakan ke atas belakangku.
Derita yang kau timpakan ke atas belakangku bagaikan mengendong 30 ekor cicak
dan 100 ekor semut dan kini, dan kini segala harapanku telah hancurkan bagaikan aku terjatuh
dari loji air dan dihempap oleh pemancar TV lalu tersangkut di celah landasan kereta api KTM.
Oh sungguh berat dugaaan yang ku tempuhi dan kini semuanya telah berakhir.

Aku sedar siapa aku , aku hanyalah seekor biri-biri didalam kandang lembu.
Aku bukan Doraemon, Aku bukan Kiteretsu atau Detektif Conan. Aku juga bukanlah
Keluang Man adik kepada Cicak Man yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri ini
dan kemudahan awan ditempat sendiri. Tak perlu dikesali lagi kerana mee goreng dan jadi
mee rebus. Tin Sardin yang ku genggam telah pun x-pire date.

Segalanya sungguh mengharukan dan segala hadiah pemberianmu termasuklah
ekzos motor telahku kitar semula didalam tong jingga kerana aku berfikir dulu sebelum buang.
walaupun kenyataan dan realitinya tidak sepatutnya dimasukkan didalam tong jingga.
Tapi aku buat dekk jer..

Walaupun segalanya telah berakhir, diatas pokok nangka ini aku tetap menunggu
kau kembali ke sisiku. Selagi ada nafas ini, selagi ada shopping kompleks, selagi ada
selipar jepun cap facebook kat kedai, selagi ada makanan di KFC, selagi
kumpulan Amuk tidak berpecah, aku tetap menunggu mu sehingga bulan
jatuh ke riba. Percayalah..selagi pintu rumah dan tingkap rumaku masih terbuka selagi itulah
hatiku masih menantimu..

lalalala:tiada mengena dengan kisah hidupku.

Cara Buang / Hide Navbar Blog

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Morning kanak-kanak .. Ohhoo ..
Pagi ni entah kenapa rajin semacam je.. Entah roh dari mana datangnya rajin nak buat tutorial pasal blog.. Buang tebiat kalinya.. Ahh lantaklah.. Suka hatilah..Heee..

Oke, hari ni Mia nak berkongsi ilmu dengan orang yang nak belajar edit blog biar nampak lawa, cun, cantik, putih gebu macam Lisa Surihani .. Ahha.. Tetibe kan ..
Mau tau Mia nak buat tutorial pasal ape?
Haa.. Mia nak bagitau pasal tutorial macam mana nak buang Navbar kat blog tuh..
Kalau ada navbar tu rasa macam tak ganas je kan..lalalala..
Tau ke navbar tu ape?
ni tengok gambar kat bawah ni..


( kalau tak nampak boleh klik kat gambar tu untuk besarkan )


Haa..tu lah navbar bagi yang tak tau.. Yang dah tau silakan tutup mulut anda .. Hee..
Cara nak buang atau hide navbar tu senang je sayang ! Ahha.. sayang pulak dah..

Step 1 : Korang pergi ..
            Dashboard - Design - Edit html
            ( kat edit html tu korang tick dulu ''Expand Widget Template" )

           tekan ctrl+f secara serentak .
           cari  /* Variable definitions
           
Step 2 : Copy code ni #navbar-iframe {display: none !important;
            dan paste kan di atas code /* Variable definitions

Step 3 : Lepas dah paste tu korang cuba preview .

Step 4 : Kalau dah takde navbar tu, ape lagi , berjaya!

Haa..kalau YANG masih tak faham jugak , korang bolehlah tengok gambar kat bawah ni..

( kalau tak nampak klik gambar ni untuk besarkan )

lalalala: cuba nasib, kalau tak berjaya takde sape boleh bertanggungjawab ye! :p



Ada Yang Sayang

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
Hari ni bosan pulak rasanya .. Eh bila dah bosan tu terasa gatal nak taip entri kat blog la ...
Nak keluar pun, ah malaslah . Kawan dah cal tadi ajak kluar, tapi berat pulak kaki ni ...
Daripada bosan takde nampak hasil, baik buat entri kan ... ahha ..
Oke .. entri kali ni pasal sayang-sayang ye ..  ops.. nanti dulu ..
mesti korang fikir sayang-sayang tu pasal kekasih ea? .. oh bukan .. oh salah .. oh tidak.. :p
Eh merepek pulak mia ni .. oke.. serius dah .. tengok .. ade muka serius tak ?
nampak tak ? nampak tak ? ee.. jawab nampak tak ? ahha ... :p

Dah.. betul-betul serius dah ni..
Sebenarnya Mia nak bercerita pasal "kawan" .
Kawan sape ? kawan hang kah ? eh bukan . kawan Mia la .. Err ..makin merepek-repek mia ni ek ..
arr.. menyampah dah?  .. kalau menyampah cepat kasi puiii .. puiih..
dah .. tak merepek dah .. hee

"KAWAN" banyak jenis kawan .. banyak ? of course laa.. Tau ke ? Yang tak tau meh nak kasitau ..
Oke .. Kawan memang banyak jenis , kawan baik , kawan rapat , kawan biasa , kawan yang tak seberapa nak biasa ( eh ade ke camtu ? ) dan banyak lagilah jenis kawan ..
Tau tak kawan ni penting ? Penting ke ? Yes ! Penting sangat!
Macam mana eh kalau kita takde kawan ? Macam dungu lak kan keseorangan ..
Ehh Mia soal Mia yang jawab .. Apehal ? Suka hati la..Ahhaa :D

Sebenarnya Mia terharu sebab kawan-kawan sudi ambil berat pasal Mia ..
Diorang banyak bagi sokongan .. Masa Mia sedih , menangis , dioranglah jadi tisu untuk lap airmata .. Adehh..
Betul .. Mia cakap betul nih .. Dioranglah jadi pendengar , tempat Mia berkongsi masalah dan diorang jugak selalu bagi nasihat dan dorongan .. Cehh ala-ala pakar motivasi gitu ..
Tanpa diorang , Mia takkan bersemangat camni ..
Yela , masa kita ada masalah , terasa diri kita ni keseorangan ..
Padahal takpun ..Sebab kawan sentiasa ada dengan kita ..
Kiri , kanan , cuba lihat , kawan ada disisi kita..
Tak kiralah diorang kat mana sekalipun , tapi mereka selalu jadi kawan terbaik kita ..

Mia sayang kawan-kawan Mia.. Thanks sebab sudi jadi kawan Mia , pendengar setia bila Mia berkongsi masalah , dan sudi tolong apa yang patut.. Sayang korang tau tak.. Sayang sebab korang berjaya buat Mia ketawa masa Mia menangis sedih..
Tak sangka ada yang sayang Mia .. Sape ? Haa..koranglah yang jadi kawan Mia tu..

Apapun, thanks pada yang teman Mia masa Mia ada masalah hari tu ..
Tak kira yang teman kat fon ke, facebook ke..Makasih ya teman-temanku..:p
lalalala:pilih kawan yang baik ye! jangan salah pilih kawan pulak..

Mimpi Bersambung

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
Feewwiiittt..Haa..ari ni mia nak bcerita tentang mmpi yg ade smbungannye!
Ahhaa! Mcam mne tuh?
Okeh..baca slow2..x pyh laju2..takde trafficlight pn..:D
Camni..korang penah dpt mimpi yg bsambung x?
Bila korang tido, korang mimpi..pastu tetibe korang t'bangun dr mimpi tu..
Mimpi korang tu plak mimpi yg indah..Terasa rugi kn t'jaga awal2..
Haa..lps korang trjaga tuh, korang ngantok gler n nk tdo lg..
Pstu, sbelum korang smbung tdo, korang bkata ddlm ati,
" alahai..asl la trjaga, ahh..nk smbung lg lah mmpi td "
ahhaa! korang penah cmni ta?
ta penah kn? or ade yg pnah?
weheuu..klau korang nak tau, mia PERNAH cmtu!
Cehh..trbongkar rahsia..HEHE..
then, lps tu, mimpi itu brsmbung lg!
serius!
betul!
ta caye ke?
ta caye sudaa..:p
Okeh..mia nk tnye korang plak, korang pnah dpt mimpi bsmbung cam mia ta?
klau ade, kongsi2 meyh..^_^




psssttt..! ( gambar sesuke ati nak letak ) ngade kejap..:p Hee

Blog Baruku

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
Hey2..Thanks sbb singgah blog baru Mia ye..:)
Blog mia yg dlu ( Baby Dolly Honey ) agak malas nk guna dah..
Serabut gile kat blog tuh..
Skrg nih mia akan guna blog nih dah..
Haa..ape gelak2? Gelakkan nama Selipar Jepun tu yeh?
Jngan nak gelak kat sni oke..
p gelak dlm kain selimut awak tuh ea..hee..:p
Sbenarnya mia x tau nak wat name blog ngan name ape, pstu tetibe trlintas kat otak pasal selipar jepun pink..HEHE..
Maka terlahirlah blog selipar jepun merah jambu ini..wee~
Walaupun nampak simple, trimalah seadanya..
malas nak pening2kan kepala bermain dgn kod html..
tu saje yg nk ditaip..mls nk taip pnjang2..kepala pun dh pening gara2 edit blog nih..
oke..hope kalian suka sama blog ni ye..tak suke, bleh blah..( hee..agak kejam ckit )
kat bawah nih gmbr blog mia ye..saje nak tayang..:p