Cara Buang / Hide Navbar Blog

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Morning kanak-kanak .. Ohhoo ..
Pagi ni entah kenapa rajin semacam je.. Entah roh dari mana datangnya rajin nak buat tutorial pasal blog.. Buang tebiat kalinya.. Ahh lantaklah.. Suka hatilah..Heee..

Oke, hari ni Mia nak berkongsi ilmu dengan orang yang nak belajar edit blog biar nampak lawa, cun, cantik, putih gebu macam Lisa Surihani .. Ahha.. Tetibe kan ..
Mau tau Mia nak buat tutorial pasal ape?
Haa.. Mia nak bagitau pasal tutorial macam mana nak buang Navbar kat blog tuh..
Kalau ada navbar tu rasa macam tak ganas je kan..lalalala..
Tau ke navbar tu ape?
ni tengok gambar kat bawah ni..


( kalau tak nampak boleh klik kat gambar tu untuk besarkan )


Haa..tu lah navbar bagi yang tak tau.. Yang dah tau silakan tutup mulut anda .. Hee..
Cara nak buang atau hide navbar tu senang je sayang ! Ahha.. sayang pulak dah..

Step 1 : Korang pergi ..
            Dashboard - Design - Edit html
            ( kat edit html tu korang tick dulu ''Expand Widget Template" )

           tekan ctrl+f secara serentak .
           cari  /* Variable definitions
           
Step 2 : Copy code ni #navbar-iframe {display: none !important;
            dan paste kan di atas code /* Variable definitions

Step 3 : Lepas dah paste tu korang cuba preview .

Step 4 : Kalau dah takde navbar tu, ape lagi , berjaya!

Haa..kalau YANG masih tak faham jugak , korang bolehlah tengok gambar kat bawah ni..

( kalau tak nampak klik gambar ni untuk besarkan )

lalalala: cuba nasib, kalau tak berjaya takde sape boleh bertanggungjawab ye! :p



No comments: