Henfon Kena Sihir Jadi 'Astro Remote'

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Tanpa merepek panjang, Mia terus nak bercerita satu kejadian dua hari lepas yang dah berlaku di awal pagi ketika Mia bangun untuk bersahur.  Pada masa tu Mia dalam keadaan mata yang sangat mengantuk dan tangan pulak cuba mencapai henfon yang biasanya Mia letak disebelah bantal. Tujuan mencari henfon tu Mia nak tengok jam pukul berapa sebab pagi tu henfon Mia tak buat bising. Selalunya dialah yang kejutkan Mia, tapi entah kenapa senyap sunyi sepi je.

Ketika tangan ini berusaha mencari henfon yang masih gagal ditemui, minda mula bergerak aktif memikirkan yang henfon tu mungkin terjatuh bawah katil kemudian matiiii. Adeh..Heran betul kemana pulak henfon kesayangan tu menghilang. 

Alangkah terkejutnya hati & jantung ni bila lain yang dicari lain pulak yang ditemui. Macam mana remote astro boleh ada dibawah bantal sedangkan benda tu wajib kena ada dekat dengan tv diluar bilik. Heheh. Rasa yang mengantuk  hilang secara mengejut. Merenung jauh mengenang apa yang terjadi dan fikir punya fikir, barulah dapat jawapannya..Mungkin sebelum Mia masuk tidur Mia terbawak remote tu dalam keadaan separuh tidur separuh sedar. Bila dah mengantuk henfon sendiri pun boleh tertukar dengan remote. Patutla henfon tak berbunyi, macam mana nak berbunyi kalau ada kat luar bilik. Hee. Ingatkan ada hantu yang sihir henfon tu jadi remote, tapi mana ada hantu dibulan puasa. :p

 ketawa bergolek-golek dalam hati bila tengok remote ni. :D

Nota pendek : Teringat pulak zaman kecik-kecik dulu pernah letak remote tv dalam peti ais. Bising orang dalam satu rumah mencarinya. Haha

Mesej Penting Yang Mensiakan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Kali nak cerita sesuatu yang telah terjadi pada diri Mia dua tiga hari lepas. Terasa bagaikan betapa pedihnya amarah dalam hati ni.

Okay, kisahnya camni..Mia ada hantar mesej yang penting kat kawan Mia, kemain semangat lagi taip mesej dengan harapan dia akan balas. Tapi lepas hantar tu Mia tak check balik dalam sent item. Abaikan camtu je. Tunggu punya tunggu takde jugak mesej yang dia balas. Dalam kepala otak ni 'dia ni takde kredit ke atau sengaja taknak balas mesej aku..sia-sia aku taip mesej..ngok betul"..Demi menjimatkan kredit, Mia buat tak tahu je,malas la nak telefon. Hati ni memang dah betul-betul merajuk dengan dia. Lantak dialah tak nak balas mesej pun.

Tapi dengan secara tak sengaja Mia bukak folder sent item, belek punya belek, "eh aku ni hantar mesej kat orang lain nape orang lain pulak yang aku sent". Okay kali ni Mia pulak yang ngok..Free je dapat dosa marah kat kawan Mia tu padahal Mia sendiri yang salah. Silap hantar mesej kat orang lain rupanya! Memang cuai betullah. Orang yang dapat mesej tu pun satu hal, boleh pulak dia buat tak tahu je.! Bukannya nak tegur salah Mia hantar mesej kat dia. Adeh.


Sepanjang kenal henfon tak pernah jadi camtu. Tu yang pertama kali berlaku. Huh..

Jadi,kepada sesiapa yang nak hantar mesej tu, janganla cuai macam Mia. Tengok betul-betul kepada siapa yang kita nak hantar. Nanti tak pasal-pasal mesej yang nak dihantar kepada buah hati tersalah hantar pada mak,ayah,nenek,kawan,cikgu,maksedara dan sebagainya. Fikir-fikirkanla apa yang akan terjadi lepas tu..:p

Notapendek: Sia-sia berharap pada sesuatu yang mustahil.

Spesis Penakut Terlampau

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Ehhem. Kali ni Mia nak kongsikan tragedi Disember 2007 yang menikam kalbu serta mengguris jiwa. Oh tidakk. Peristiwa itu masih bergelora kat minda ni walaupun otakku ini telah di format berkali-kali. Peristiwa tersebut tidak ramai yang tahu,hanya orang-orang yang sewaktu dengannya saja yang mengetahuinya. Ehheeh.

Okay, Mia tak nak merapu merepek panjang-panjang, nanti panjang pulak entry ni. Sebenarnya Mia nak kongsikan dengan korang SATU kenangan yang dah berlaku pada Mia sendiri. Kenangan tu boleh dikategorikan kenangan yang malu,kelakar,lawak,sedih,tragis,ape-ape jelaa. 

Tahun 2007 yang lalu, Mia ade pergi buat lesen memandu ( motor&kereta ), mula-mula macam biasa la kan, hadiri kursus, kemudian ambil ujian berkomputer. Dalam ujian tu Mia lulus dapat 45/50. Mueheheh. TAPI, bila kursus PRA-L di suruh naik motor, Mia tak bolehhhh!! Pelatih yang ada kat situ suruh Mia pegang motor tu pn Mia tak nak. Disebabkan perasaan takut terlampau, sejak hari tu Mia dah tak pergi semua kursus serta ujian yang seterusnya. Segalanya berakhir camtu je. Nasib baikla mama Mia bebel tak banyak, sebab mama Mia faham yang anaknya ni seorang yang penakut.

( tu dia, tersimpan lagi.. :p ) 
Sampai hari ni Mia masih tak lupa ape yang jadi. Terasa sedih jugak sebab tak dapat nak buat lesen macam orang laen. Ape lagi nak pandai bawak motor & kereta kat jalan raya, memang sesuatu yang ajaib la. Kadang-kadang malu jugak dengan kawan-kawan yang lain, Mia sorang yang takut nak hadapi semua tu.

InsyaAllah, ape yang mustahil akan terwujud jugak. Awal bulan Jun nanti mama suruh Mia pergi buat lesen. Dengan usaha dan doa, Mia yakin dapat belajar dan dapat lesen macam orang lain. Mueheheh.

KEMBALI

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Adeh. Macam mane nak mula ni? Hello semua, ape kabo? Harap semuanya sihat walafiat hendaknya. Mia terasa kekok dan segan dengan blog sendiri. Maklumlah sejak hari jumaat tahun lalu yang bertarikh 9 Disember 2011  adalah saat terakhir Mia update blog ni. Lepas tu Mia terus hilang dan blah camtu je. Mueheheh. Punyela lame Mia tak pedulikan blog ni sampai dah berhabuk.

Pada yang nak tahu kemana Mia pergi dan kenapa Mia menghilang, Mia sebenarnye tak menghilang pun, Mia ade je, cuma Mia terkena penyakit malas yang kritikal. Malas yang semalas-malasnye ! Hehehhhsss. Lagipun Mia sibuk dengan kehidupan sendiri sampai takde masa nak tatap dan belai blog ni. Ngee. Soorrryy bangett yaa kawan-kawanku yang ade kat blog ni.

Okay, memandangkan hari ini adalah hari jumaat, 11 Mei 2012, Mia akan kembali semula untuk berblog. Setelah hampir 5 tahun Mia kasi bye-bye kat blog ni, akhirnya Mia kembali dengan hai-hai. Heee. Eh silap, 5 bulan la. Muehehehee. InsyaAllah kalau Mia ada masa, Mia akan terjah blog sesiapa pun yang Mia suke. :)


( Rindu pada kawan-kawan blog )