Perhatian ! Malware Kian Berleluasa !

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Okay, kali ni Mia nak bercerita tentang kisah Encik Malware yang hensem lagi ganteng. Ewaahh! Nak tahu ? Nak tahu tak, hari ni dah banyak kali Mia terserempak dengan Encik Malware ni.. Terjah blog orang je, mesti ade..Ishh..Seram pulak rasanya..

Ramai jugak yang terkena virus nih.. Mia pun rasa tak lena nak lelapkan mata, takutnya lah blog Mia pulak yang kena..Tarik nafas yang tak lega! Mia terus ketuk pintu rumah Pak Cik Google, nak tahu jugaklah apa puncanya Encik Malware mengamuk kat blog orang.. Haa.. Kebanyakannya, blog yang kena malware nih adalah blog yang ada BLOGLIST!. Mia pun tak pasti, sebab Mia tengok ramai yang terkena disebabkan Bloglist dan Link-Link (yang ada virus). "kemungkinan besar, anda meletakkan url blog pembawa malware itu ke dalam senarai bloglist anda." - hasil carian kat google.

Nih dia. Encik Malware yang diheboh-hebahkan tuh!
Huh.. Sila ambil langkah keselamatan tau.. Sediakan payung sebelum hujan..
Cari sedikit sebanyak macam mana nak delete benda nih.. Search kat google.. Gerenti korang akan jumpa dengan blogger yang dah ada pengalaman terkena virus nih..

Apapun, tolonglah. tolonglah. kalau blog Mia terkena macam ni, korang kasitau kat Mia ye!
Malang tidak berbau..:(

16 comments:

CTK said...

setakat ni xkena lg...mintak dijauhkan lah..huhu

Cik Cura said...

oh.. patut lah
pernah gak kena.

takut lak.

Diyana Ali said...

wah seram pulak . huhu

SyiraSara said...

hihi syira pon penah kena jugak. tapi dah tau da sebab apa. actually ada coding yang mnybabkan blog kita detect ada virus. ianya boleh dibuang..hihi banyak blogger dah buat tutor pasal nak basmi malware ni..:)
Yang penting..elakkan bubuh save enrgy and bloglist yang coding2..sbb disitu puncanya. K sayangs..nice blog!! visit me :)

!kHwaN said...

salam ,,nak tanya,,blog saya ada tak virus malware ni ? kalau ada sila beri tahu ye..sebab saya tak reti nak detect virus dekat blog..harap boleh tolong ..terima kasih

Juliet_iRa~" said...

pernah gak kena...
lepas tu delete blog tu dr list..

then da ok..huu...

:D

EYFAalias said...

alhamdulillah blm pernah kena lg :D

RafizahAbdRahim said...

: kalau blog izah pun kena, please bgtaw izah tau ! eii takut nye :(we

fae jamal said...

tula..fae pon kdg nak BW mesty ade virus malware kat sesetengah belog..

IntaNBerliaN said...

haa tu la.. kne berjaga2 ni..

budak penjara said...

ok kena alert

sharul izam said...

saya dah follow awk...
sharulizam.blogspot.com

Ezad Skytech said...

bahaya jugak malware ni..mmg malware ni datang dari url2 kat bloglist tu..

fiqah said...

pernah terkena..mmg akan kluar benda alah mcm picture tu..mmg kita x leh nak log in..biasanya, handphone akn main peranan waktu tu..kita akan send..dan dia akan kasi nmbor utk kita masuk blik...mmg gabra jg bla 1st time kena..huhu

Adylia Qarissa said...

baiklah...sama sama alert..

hacker?? :(

Semut Senyum said...

alaa,,,, ade pulak virus ni.. adoi.. risau la cik semut...